Lichtslangen

Een lichtslang is een buis van flexibel kunststof waarin kleine lichtjes zitten. Je kunt ze om iets heen wikkelen of randen ermee accentueren in tegenstelling tot een prikkabel. Misschien heb je ze ook wel eens gezien met kerst, als ze in bepaalde vormen worden opgehangen om zo bijvoorbeeld een boom van licht te creëren. Met lichtslangen kun je veel kanten op, waardoor er dan ook een scala van kleuren en lengtes beschikbaar is. Enkele soorten zijn ook zelf op maat te maken, zodat je jouw lichtslang helemaal kunt aanpassen op jouw project.

Waarom een lichtslang?

Dankzij de flexibele behuizing van de lichtslang kun je er veel verschillende dingen mee. Je kunt hem in de volle lengte ophangen, bijvoorbeeld langs het plafond van je kamer. Ook zijn er speciale versies voor buiten waarmee je dakgoten en kozijnen kunt accentueren. Ook kun je de slang wikkelen en draaien, zodat je ronde vormen kunt creëren. Zo worden ze ook gebruikt om woorden uit te schrijven of zelfs in kunstwerken. Lichtslangen zijn verkrijgbaar in RGB of in één kleur. Het kan dan een doorzichtige behuizing zijn met gekleurde lampjes, of een gekleurde behuizing met witte lampjes. Een gekleurde behuizing blijft duidelijker zichtbaar wanneer de verlichting nog niet is ingeschakeld. Afhankelijk van de toepassing kan dat wenselijk zijn. Sommige lichtslangen hebben meerdere kleuren, dit is multicolor of RGB. RGB staat voor ‘red green blue’, drie primaire kleuren. Zulke uitvoeringen kunnen vaak ook worden ingesteld in een heel scala aan kleuren, omdat met de primaire kleuren andere kleuren gemengd kunnen worden. Bij andere uitvoeringen zijn de lampjes afwisselend groen, geel of rood en kan er per led geen andere kleur worden ingesteld. Dankzij de verschillende uitvoeringen van lichtslangen kun je er alle kanten mee op als je gaat versieren of verlichten!

Led lichtslang of gloeilamp?

In een lichtslang zitten veel kleine lampjes. Dit kunnen gloeilampen zijn, of ledverlichting. Gloeilampen zijn in eerste aanschaf een stuk goedkoper, maar zijn ook een stuk minder energiezuinig. Ledverlichting heeft daarentegen een hoge aanschafprijs, maar is zeer zuinig en dus goedkoop in gebruik. Ga je een lichtslang ophangen die je veel aan gaat hebben, dan is ledverlichting op lange termijn een voordeligere keus. Wat ook een groot voordeel is van ledverlichting, is dat deze niet warm wordt. Gloeilampen geven warmte af, waardoor het pijnlijk is om zo’n lamp aan te raken. Ledverlichting heeft dat niet, waardoor ook de omgevingstemperatuur niet verhoogt. Dat is ook nog eens veiliger. Wanneer je een lichtslang buiten gaat gebruiken, in de tuin of op de gevel van je woning, dan kan dat zowel met gloeilampen als met ledverlichting. Wat wel belangrijk is, is dat de lichtslang minimaal een IP44-waarde heeft. Dit is een Europese norm om de mate van waterdichtheid aan te geven. Vanaf IP44 kunnen producten buiten worden gebruikt, want dan zijn ze bestand tegen vocht en regenwater. Hoe hoger het tweede cijfer uit deze IP-waarde, hoe waterbestendiger het product. Vanaf IPx7 kan zelfs onder water gebruikt worden.

Extra eigenschappen

Naast het kiezen voor een bepaalde kleur en een lengte, zijn er meer opties om rekening mee te houden. Zo zijn enkele lichtslangen waterbestendig. Deze zijn geschikt om buiten op te hangen, maar ze kunnen niet in water gelegd worden. Ook zijn er uitvoeringen met een UV-bestendige behuizing, oftewel ultraviolet, zoals zonlicht. Dat zorgt voor een hogere vastheid van de kleur, omdat zonlicht ervoor kan zorgen dat kleuren vervagen. Denk maar eens aan plekken op de muur waar jarenlang een schilderij heeft gehangen dat weggehaald wordt: de plek waar het schilderij hing, is nog duidelijk zichtbaar. De rest is verkleurd door de invloed van andere de ultraviolette straling. Ook zijn er inkortbare lichtslangen. Dit is dus niet mogelijk met elke slang! Met een inkortbare versie kun je makkelijker je eigen afwijkende lengtes perfect op maat maken. Ook kun je twee slangen aan elkaar maken, zodat je een extra lange lichtslang maakt. Houd wel rekening met minimale en maximale lengtes, in verband met de voeding.

Lichtslangen op maat maken

Een lichtslang kan niet zomaar op elk punt worden afgeknipt. De lampjes in de slang staan met elkaar in verbinding en als je op het verkeerde punt knipt, valt een hele reeks lampjes uit. Op de meeste lichtslangen staan punten gemarkeerd waarop kan worden geknipt, meestal is dit om de hele meter. Hiervoor wordt idealiter een zijkniptang gebruikt. Op het afgeknipte stuk plaats je een geschikte eindkap of een koppelstuk als je gaat verlengen. Bij 230 Volt lichtslangen is verlengen eenvoudig te combineren met de originele voeding. Bij 12 Volt en 24 Volt is het belangrijk te letten op het vermogen van de transformator, eventueel moet deze vervangen worden. Het totale Wattage van de slang moet gelijk zijn aan het Wattage van de transformator, of lager zijn. Het mag echter nooit hoger zijn, dan zul je een andere trafo moeten aansluiten. Bij het inkorten van slangen kun je dezelfde transformator gebruiken.

Vragen en advies

Een lichtslang koop je eenvoudig online. Heb je vragen over een van onze producten of wens je advies? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via

Klantenbeoordelingen

  Voor 22u besteld, morgen in huis.  Vanaf €50,- gratis verzonden.  Niet goed? Geld terug! 9,3
Perfect "´s Avonds besteld en de volgende dag al in huis! Netjes gedaan" 10
Zeer goed "Snelle levering en een prima prijs/kwaliteit verhouding." 9,0
  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links