Prikfittingen

Heb je besloten om zelf aan de slag te gaan met een prikkabel, dan zul je ook prikfittingen nodig hebben. Deze eenvoudig te bevestigen fittingen geven je de mogelijkheid om jouw sfeerverlichting zo in te delen en te bevestigen als jij maar wilt. Zo kun je met prikfittingen een volledig zelf ontworpen lichtketting creëren over de afstand die jij ermee wilt overbruggen. Ook kun je de lampen in de prikfittingen wisselen wanneer je wilt, om bijvoorbeeld eens een ander kleur lampje te gebruiken. Wij helpen je graag bij het kiezen van de juiste prikfitting en het bevestigen ervan.

Waarom kiezen voor prikfittingen?

Het aanschaffen van kant en klare feest- of sfeerverlichting is natuurlijk makkelijk, maar beperkt je wel in je keuzemogelijkheden. Maak je nu gebruik van prikkabel fittingen, dan kun je volledig zelf bepalen hoe lang de verlichte lengte van je kabel moet worden, hoeveel prikfittingen je wilt plaatsen en bovendien ook hoe ver de lampen van elkaar af bevestigd worden. Daarnaast zijn ze doorgaans gemaakt voor buitengebruik en kunnen ze wel tegen een stootje en wat water. Het maken van je eigen buitenverlichting klinkt misschien als veel werk, maar het is een eenvoudig klusje dat geen diepgaande kennis van elektra vereist. Het enige wat je in de basis nodig hebt is een kabel, prikfittingen, lampen en een schroevendraaier.

Hoe bevestig ik een prikkabel fitting?

Het bevestigen van prikkabel fittingen is vrij eenvoudig. Bedenk van tevoren wel op welke afstand je de prikfittingen op de kabel wilt bevestigen en markeer dit eventueel al op de kabel met een pen of stift. Haal het kapje van de fitting af en leg de kabel in de uitsparing die zichtbaar is op de prikfitting. Voor waterbestendigheid kun je hierop eventueel nog een rubberen afdichting bevestigen. Vervolgens druk je het kapje terug op de prikfitting en draai je de bijbehorende schroeven aan. In de prikfitting zitten pinnetjes die zich door de kabel heen drukken. De pinnetjes, en daarmee ook de fitting, maken nu vanzelf contact. Nu alleen nog de lampen in de prikfittingen draaien en de prikkabel is klaar voor gebruik.

Bij buitengebruik is het aan te raden een rubberen afdichtring te gebruiken tussen de prikfitting en de lamp. Vooral bij het gebruik van ledlampen is dit van belang. Een ledlamp wordt namelijk niet of nauwelijks warm. Bij regen kan het water dat op de ledlamp terecht komt dus niet verdampen en kan dit de fitting inlopen. Zo loop je het risico dat de lamp kapot gaat of dat er zelfs kortsluiting ontstaat. Niet bij alle prikfittingen wordt een afdichtring meegeleverd, check de specificaties dus goed voordat je bestelt. Uiteraard zijn deze afdichtringen ook los in onze webshop te bestellen. Zorg dat je de afdichtringen in de juiste fitting maat bestelt, zodat je zeker weet dat deze in de prikfitting passen.

Waar moet ik op letten het kiezen van een prikfitting?

Voordat je je bestelling bij Prikkabel.nl gaat plaatsen, zijn er een paar dingen waarmee je rekening moet houden. Allereerst zul je moeten bepalen hoe lang de verlichte lengte van je kabel moet worden. Heb je geen idee, dan hebben we een kleine tips. Hang eens een stuk touw over de lengte die je wilt verlichten. Meet vervolgens dat stuk touw op en voilà: je hebt de gewenste lengte voor je verlichting. Daarna moet je bedenken hoeveel lampen en dus hoeveel prikkabel fittingen je nodig hebt, en op welke afstand je deze van elkaar wilt bevestigen. Daarnaast moet je voor een waterdichte prikfitting nog een gelijk aantal afdichtingsringen bestellen, als deze er nog niet standaard bij zitten. Ga je de lampen buiten ophangen of zullen deze vaak verplaatst worden? Kies dan ook voor stootvaste of valbestendige prikfittingen en lampen. En misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar het is wel zo mooi als je fittingen dezelfde kleur hebben als je kabel.

Prikfittingen en maten

Zoals je wellicht al gezien hebt, bestaan er prikfittingen met verschillende fitting maten. Het is van belang dat ze geschikt zijn voor dezelfde fitting maat als de prikkabel waarop je ze wilt gaan gebruiken. Meestal geldt voor prikfittingen de fitting maat E27. Hierbij staat de E voor het feit dat de fitting is voorzien van een zogenoemde “Edison-schroefdraad” en de 27 betekent dat de fitting een diameter van 27 mm heeft. In deze fittingen passen dan ook alleen lampen met een E27 fitting. Verder zul je nog rekening moeten houden met het totale energieverbruik van de lampen in je prikkabel fittingen. Dit doe je door het aantal lampen te vermenigvuldigen met het wattage van de lampen. Je kunt het beste zorgen dat het totale verbruik onder de 3600 Watt blijft, dit is namelijk de maximale belasting van een stroomgroep. Zo voorkom je dat de stoppen doorslaan door jouw sfeervolle verlichting.

Vragen en advies

Kies de prikfitting die je nodig hebt en ga aan de slag! Heb je vragen of heb je advies nodig bij het kiezen of monteren van een product? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via dit formulier.

Klantenbeoordelingen

  Voor 22u besteld, morgen in huis.  Vanaf €50,- gratis verzonden.  Niet goed? Geld terug! 9,3
Perfect "´s Avonds besteld en de volgende dag al in huis! Netjes gedaan" 10
Zeer goed "Snelle levering en een prima prijs/kwaliteit verhouding." 9,0
  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links